Темата, за това кой е по-добрият избор между HDF и MDF е сред най-дискутираните теми, когато става дума за производство на мебели. MDF и HDF материалите са структурно различни и имат своите приложения, плюсове и минуси. Няма точен отговор, за това кой от двата материала е по-добър, затова екипът на Plovdivstroi.com ще разкрие пред вас каква е основната разлика между HDF и MDF и какви са техните приложения.

Преди да пристъпим към сравнението между двата материала, ще опишем с няколко думи за тези, които не са толкова наясно какво представляват те.

Какво е HDF?

HDF (High Density Fiberboard – HDF) е материал произведен от компресирани дървесни влакна с изключително висока плътност, здравина и устойчивост. HDF и MDF материалите се получават, чрез комбиниране на дървесни влакна и лепило под огромен натиск. Рециклираният произход на тези два материала ги прави екологично чисти, а натискът използван за изработката им ги прави изключително издръжливи. HDF представлява много тънка дъска с дебелина между 3-8мм.

Какво е MDF?

Както вече написахме по-горе, MDF (Medium Density Fiberboard – MDF) и HDF се произвеждат по една и съща технология и двата материала са екологично чисти.

HDF плоскост срещу MDF плоскост

HDF плоскостите са подобни на MDF, като основната разлика е в обема и цената. HDF може тежи между 800-900 кг/м3, докато MDF тежи 620-720 кг/м3.

Високата здравина на HDF плоскостите го прави предпочитан избор сред вътрешните подови настилки и по-специално за употребата на ламиниран паркет. Въпреки сериозната си здравина, HDF не е подходящ за влажни места, тъй като в основата си той е изработен от дървен материал, т.е. може да абсорбира много вода и това да доведе до подуване.

От своя страна MDF плоскостите намират изключително широко приложение в производството на различни видове мебели, интериорни врати и декоративни корнизи. Нещо важно… MDF притежава високо изолационно качество на топлина и звук и поради тази причина е одобрен за изработка на кутии за суббуфери и високоговорители.

Търсейки обаче издръжливост напред във времето, категорично HDF е по-добрият избор спрямо MDF. Продукт произведен от MDF би издържал около 10 години след, което трябва да бъде подменен, докато HDF би издържал поне 15-20 години.

MDF приложение

MDF е по-лекият и по-универсалният сред двата вида материали и намира най-широко приложение в:

-Мебели

-Подови настилки

-Баня и тоалетна

-Декоративни елементи

-Рафтове

HDF приложение

HDF е по-здрав, устойчив и скъп. Приложение намира в:

-Мебели със сериозна експлоатация

-Ламиниран паркет

-Подпорни панели

-Изработка на врати

На база различията, които описахме по-горе, надяваме се че вече сте в състояние да направите правилния избор на най-добрия тип плочи от дървесни влакна за вашия проект.